Gräv18: Klara programpunkter

Live-published photos and videos via Shootitlive

Johanna Bäckström Lerneby

Aftonbladet

Bortom poliskällorna. Prisbelönta kriminaljournalisten Johanna Bäckström Lerneby är chef för Aftonbladets rättsredaktion och håller en hands-on- föreläsning om hur man hittar och får ut dokumenten inom polisen och domstolarna.

Så hittar du nyheterna och gräven i aktbilagor, händelserapporter, personutredningar och slasken. Det finns mer att få ut än man tror – om man vet var man ska leta. Hon kommer också att prata om vikten att skaffa källor – utanför myndigheterna.

Jessikka Aro

Yle

Hon granskade ryska trollfabriker och hur de påverkade tillvaron på nätet i Finland – och blev själv utsatt för en organiserad hatkampanj. Den finländska public service- journalisten kommer till Gräv18 för att prata om hur hon gjorde sin granskning, hur hon hanterar de personliga konsekvenserna och hur hon tycker att journalister ska förhålla sig till trollfabriker och propaganda på nätet.

Malin Crona

frilans

Lär dig hur ekonomisystemet funkar – och du har ett verktyg du kan använda i nästan alla gräv. Den uppskattade kursledaren Malin Crona lär dig hur du letar bland transaktioner, verifikationer och fakturor och hittar det du söker. Ett måste för alla som granskar kommuner och landsting.

Sophia Djiobaridis

SVT

Få har nog undgått Sophia Djiobaridis skarpa intervjuer. Som reporter på Uppdrag Granskning Kommungranskarna har hon ställt många till svars för slöseri med skattepengar. På Gräv18 ska hon föreläsa om hur man lyckas med den viktiga och svåra ansvarsutkrävande intervjun.

Mike Rezendes

The Boston Globe

Mike Rezendes och hans kollegor i grävgruppen Spotlight blev världskända sedan de avslöjade övergrepp mot barn inom katolska kyrkan. Han är keynotespeaker på Gräv18, och kommer även att hålla en metodföreläsning om hur man bygger relationer med källor.

Michael Rezendes var tillsammans med flera kollegor nominerad till Pulitzerpriset 2017 i klassen ”Local reporting”

https://apps.bostonglobe.com/spotlight/the-desperate-and-the-dead/