Nyhet

http://grav.storage.googleapis.com/Guldspade-foto-TT.jpg

”Priset har gett en kick att fortsätta jobba”

2017-12-01

Det lokala grävandet är i fokus på Gräv18 i Helsingborg – i en liten artikelserie möter vi några som lyckats ypperligt med just det. Först ut är Kristian Alm på Norra Halland. 

”Det känns som att vi får mer respekt nu.” Det säger Kristian Alm. Tillsammans med kollegan Josefine Julén på Norra Halland vann han förra årets Guldspade i klassen Mindre dagstidning med sitt jobb “Bombhemmet”.

 
Som för så många andra så började det med ett tips. Den här gången var det fredagskväll och Josefine Julén var i stallet med sin mamma.

– Nationella bombgruppen är vid ett hus här, fick hon veta. Inte vardagsmat i Kungsbacka precis. Efter lite funderande blev det en taxi ut till platsen, en ganska intetsägande bild i mörkret, en notis i tidningen. Det kunde ha slutat där, berättar Kristian Alm.

Men på måndagen var bombgruppen tillbaka vid samma hus.
– Vi fick veta att de beslagtagit explosiva ämnen. Josefine skrev om det och sedan hände det inte så mycket på ganska länge, säger Kristian Alm.

Josefine tar reda på att huset är ett familjehem. Och ett halvår senare börjar det röra på sig. Ett par 16-åringar åker fast och döms för misshandel. Pojkarna bor i just det här familjehemmet – och de säger till polisen att de absolut inte vill tillbaka dit igen. I huset bor en lite äldre kille som slår dem och en fosterhemspappa som inte bryr sig.
Det blir startskottet till mer grävande och till att Kristian och Josefine börjar jobba ihop.

– Vi kompletterar varandra väldigt bra. Hon är en otroligt duktig krimreporter med ett gigantiskt kontaktnät och hon ger sig aldrig. Jag med alla mina år som chef vill gärna komma igång och publicera. Så hon fortsätter hela tiden att gräva och vill gå vidare och jag är den som knyter ihop säcken och ser till att vi kommer till avslut, säger Kristian Alm.

Norra Halland är en liten tidning. Här finns fyra nyhetsreportrar. Totalt jobbar 17 personer i företaget. Den här dagen då vi pratar har Kristian skrivit artiklar om en elev som blivit klämd i en hiss, om ett gatuarbete och en kommunanställd som fått kicken på grund av innehav av barnporr och så en grej om en tjej som fått ett musikpris. En ganska vanlig dag på en lokalredaktion.

– Det är klart att vi inte kan frikopplas i tre veckor och inte göra något annat. Men det går att gräva även på en liten redaktion. Vi tog timmar här och där. Jobbet fick ta ett par månader, det var ändå ingen annan som var på det. Och vi förde hela tiden en ordentlig dagbok så vi visste var vi var när vi skulle ta upp arbetet igen, säger Kristian Alm.

Under insamlingstiden så publicerades också jobb med anknytning till den stora undersökningen. Kristian Alm kallar det för att kratta för grävjobbet:
– Medan vi höll på att gräva, så fick vi fram uppgifter som vi kunde göra fristående jobb på som gick att publicera i väntan på att vi skulle bli klara.

”Bombhemmet” tog hem 2017 års Guldspade i klassen Mindre dagstidning. Och det är ett pris som betytt jättemycket.

– Som chef har jag sett medarbetare få priser väldigt många gånger, men det har aldrig känts som den här gången. Det här var verkligen vår baby. Priset har gett en kick att fortsätta jobba. Vi får fler samtal och fler tips till tidningen, det känns som att folk behandlar oss med större respekt, säger Kristian Alm.

Han säger att något av det han minns mest från Guldspadefesten är all den kärlek som strömmade emot Norra Halland när man fick ta emot priset.
– Jag kände att folk verkligen unnade oss att vinna. Och att vi är en inspiration för väldigt många. För kan vi hitta tid att gräva, då kan alla andra det också.

Jane Andersson