Nyhet

http://grav.storage.googleapis.com/start-grön-kopia.jpg

Kom igång och gräv med Kom igång-paketet

2018-02-27

Vill du gräva mer systematiskt men kommer inte riktigt igång? Har du varit på Grävseminarier tidigare och blivit inspirerad, men sedan sett ambitionerna rinna ut i sanden? Då har vi en lösning! Ett fint paket väntar på dig.

Vi har valt ut ett antal föreläsningar på Gräv18 som tillsammans ger dig de olika delar vi tror att man behöver för att komma igång och gräva mer strukturerat.

Se det som en guide som lotsar dig genom det späckade programmet. Följ hela eller delar av spåret – som är lätt att hitta, det kommer att markeras i programmet!

 

• Kickstart med Nils Hanson. Välkomstpunkt för dig som snabbt vill få en överblick över Gräv18 och få tips på hur du får ut det bästa av seminariet. Här föreläser också grävnestorn och den mycket uppskattade utbildaren Nils Hanson, tidigare Uppdrag granskning, om hur man blir en grävande reporter.

• Så väljer du idé. Erfarna lokala grävarna Jessica Ziegerer, HD Sydsvenskan, och Elin Turborn, Västerbottens-Kuriren, om hur du egentligen hittar vad du ska gräva i – och hur du ser till att komma hela vägen in i mål.

• Lyckas med ansvarsintervjun. Du har grävt och hittat missförhållandet. Nu ska någon ställas till svars. Här får du de viktiga tipsen om hur du lyckas med ansvarsintervjun.

• Följ pengarna. Lär dig hur ekonomisystemet funkar – och du har ett verktyg du kan använda i nästan alla gräv. Malin Crona lär dig att leta bland transaktioner, fakturor och verifikationer. Ett måste för alla som granskar kommuner och landsting.

Läs mer här.

• Vad kan man hitta genom sociala medier? En hel del! Följ med Louise Dahlsgaard från Danmarks Radio på en konkret genomgång av research på nätet.

• Hur håller man ordning på allt? Ett gräv innebär ofta massor med dokument, excelfiler, bilder och anteckningar. Ta hjälp av strukturproffset Joakim Palmkvist, HD Sydsvenskan, och bli mer effektiv.

• Så får du ut handlingarna – i sin helhet. En av Sveriges verkliga experter på offentlighet och sekretess, Mats Amnell (Sydsvenskan) ger med konkreta exempel sina bästa tips på hur du kontrar när myndigheterna hävdar sekretess och arbetsmaterial.

• Bortom poliskällorna. En hands-on-föreläsning av Johanna Bäckström Lerneby om hur man hittar och får ut dokumenten inom polisen och domstolarna. Det finns mer att få ut än man tror, om man vet var man ska leta. Hon ska också prata om vikten att ge sig ut på fältet och inte fastna bakom datorn. Läs mer här.

• Dokument i all ära. Lika viktiga är människorna som vet något. Mike Rezendes på The BostonGlobe om hur man hittar källor, bygger relationer och får dem att våga berätta.

• Line by line – faktakollen du inte vill vara utan. En praktisk genomgång av Kalla Faktas redaktör Jonas Alsgren.

 

Som sagt – du kan ta hela menyn eller se det som ett smörgåsbord där du plockar godbitarna. Hur mycket du än tar för dig kommer du att vara hungrig efteråt. Hungrig på att gräva.

• Här anmäler du dig till Gräv18.