Nyhet

http://grav.storage.googleapis.com/BM-Trädplantering-6.jpg

Grävgeneralen: Man ska få med sig det man behöver för att omsätta grävtanken i praktik

2017-09-15

Om sju månader slår Gräv18 upp dörrarna i Helsingborg arena. Här lämnar grävgeneral Emma Johansson en lägesrapport.

Hur går planeringen?

Man kan säga att vi har högsta tryck på alla möjliga fronter just nu. Vi spånar föreläsare och innehåll, bollar namn på vem som ska leda Guldspadegalan, klurar på hur vi gör Late night show på bästa sätt, dealar med restaurangen på Helsingborgs arena om galamiddag och kaffe, letar sponsorer och pratar med alla möjliga människor som kan hjälpa oss, komma med input eller stödja oss på något sätt.

Vilka är de största utmaningarna när man ska arrangera ett grävseminarium?

Att komma ihåg att tänka på allt från kaffestationernas placering till säkerheten och allt däremellan. Att välja bort – när man börjar spåna kring föreläsare och intressanta och viktiga programpunkter så blir listan väldigt snabbt väldigt lång.

Gräv18 kommer att ha fokus på lokalt grävande samt valet 2018. Vad finns att säga om dessa teman? På vilka sätt kommer dessa inriktningar att märkas?

Att gräva lokalt är det som jag och mina kollegor på HD och Sydsvenskan sysslar med och brinner för. När vi nu håller i arrangörspinnen, tillsammans med kollegor från andra lokala medier här i Skåne, är det naturligt för oss att inrikta oss på det. Det är ju också väldigt många journalister i Sverige som jobbar på lokal nivå. Den som vill komma igång och gräva mer men inte riktigt gjort det än bör definitivt anmäla sig till Gräv18.

Vi tänker faktiskt vara lite nydanande här – vi återkommer när planerna är mer konkreta. Men tanken är att man ska ha få med sig det man behöver för att faktiskt omsätta grävtanken i praktik när man kommer hem. Även om man gräver lokalt kan man ju använda alla möjliga metoder och verktyg, det kan vara hur avancerat som helst. Jag slår gärna ett slag för att man ska tänka stort även om man jobbar på en liten redaktion. Det är kul att gräva djupt. Så det blir absolut programpunkter också för dem som grävt länge och fortfarande vill komma längre.

Eftersom det är valår nästa år blir det också naturligt att ha ett antal programpunkter som är särskilt användbara i valjournalistiken. I en tid när trollfabriker och fake news blivit vardag är valjournalistiken kanske mer spännande och viktig än på länge.

Något nytt på biljettsläppsfronten?

Vi har inte bestämt datum än men följ oss på Facebook och twitter för att inte missa när biljetterna släpps. Det kommer att finnas en boka-tidigt-rabatt. Berätta gärna det för chefen redan nu och säg att om hen anmäler er tidigt så har redaktionen råd att skicka en till! Och tipsa om att det är bra om cheferna också kommer!

Avslutningsvis, om du får svinga helt fritt – en riktigt drömpunkt i programmet vad skulle den vara och varför?

Oj, jag kan aldrig svara på sådana frågor. Men vi siktar inte på något annat än ett drömprogram.

(Emma Johansson har svarat på frågorna via mejl)

 

FAKTA GRÄV18 HELSINGBORG

Var och när: Helsingborgs Arena, 13-14 april 2018

Biljettsläpp: Ännu ej spikat

Hur mycket: FGJ:s styrelse klubbar deltagaravgiften inom några veckor. (Rabatterat pris för tidig anmälan kommer att ges, mer info om det senare)

Varför: Därför att det inte finns något bättre sätt att på så kort tid få så mycket inspiration, ny kunskap och nya idéer. För att inte tala om alla kollegor man träffar. Och Guldspadefesten!