Gräv 2021

Föreningen Grävande Journalisters årliga grävseminarium är en av de största och mest uppskattade träffarna för svenska journalister. Här samlas journalister från både Sverige och andra länder för att föreläsa om grävande journalistik och utbyta erfarenheter från jobb som gjorts och områden som bevakats.

Under seminariet delas ett av Sveriges finaste journalistpris, Guldspaden ut i ett antal kategorier.

Gräv 2021 arrangeras i Borås den 10-11 september.

Här kan du köpa biljetter.  

Håll utkik i våra sociala medier så missar du inte när biljetterna släpps.

Guldspaden

Guldspaden delas ut av Föreningen Grävande Journalister till: ”de journalister – verksamma i svenska medier – som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen skall vara ett originalarbete, självständigt genomförd”.

En fristående jury bedömer de bidrag som skickas in. Vinnande bidrag får en statyett i brons av konstnären Mats Lodén, samt diplom till alla som varit med i arbetet.

Prisutdelningen sker i samband med Gräv den 10-11 september.

Från och med 2020 delas Guldspaden ut i åtta klasser: etermedia riks nyheter, etermedia riks dokumentär, etermedia lokal, magasin, storstadstidning, mindre dagstidning, bok och studentspade. Därutöver har Guldspadejuryn möjlighet att dela ut Juryns särskilda pris till en eller flera journalister för en satsning eller något annat som utöver det vanliga främjat grävande journalistik och därför förtjänar särskild uppmärksamhet.

Bokpriset instiftades 1996 i samarbete med tidningen Svensk Bokhandel. Tidningen sponsrar Guldspadestatyetten och juryns omkostnader i arbetet med denna prisklass.

Om du har frågor till juryn, kontakta sammankallande Kicki Hultin

Kontakt

Arrangörer för Gräv 2021 i Borås är:

  • Borås Tidning
  • P4 Sjuhärad
  • Högskolan i Borås
  • SVT Göteborg

Grävgeneral är Borås Tidnings agendachef Hanna Grahn.

Mejla: kansli@fgj.se