Gräv 2018

Föreningen Grävande Journalisters årliga grävseminarium är en av de största och mest uppskattade träffarna för svenska journalister. Här samlas journalister från både Sverige och andra länder för att föreläsa om grävande journalistik och utbyta erfarenheter från jobb som gjorts och områden som bevakats.

Seminariet avslutas med prisutdelning av årets Guldspadar.

Gräv18 hålls på Helsingborg Arena den 13-14 april 2018. Här kan du läsa mer om programmet.

Nya föreläsare presenteras löpande. Totalt blir det över 50 programpunkter.

Här kan du köpa biljetter till Gräv18:

Gräv18 börjar på fredagen den 13 april klockan 10. Incheckning från 08:30. Föreläsningarna fortsätter på lördagen och seminariet avslutas på lördag kväll med Guldspadefesten.

• Passa på att kom till Helsingborg redan på torsdagen! Den 12 april klockan 19:30 visar vi filmen Spotlight på Dunkers kulturhus. Gratis för alla deltagare på Gräv. Läs mer och boka din gratisbiljett här.

Guldspaden

Guldspaden delas ut av Föreningen Grävande Journalister till: ”de journalister – verksamma i svenska medier – som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen skall vara ett originalarbete, självständigt genomförd”.

En fristående jury bedömer de bidrag som skickas in. Vinnande bidrag får en statyett i brons av konstnären Mats Lodén, samt diplom till alla som varit med i arbetet.

Prisutdelningen sker i samband med Gräv 2018 i Helsingborg.

Deadline för att skicka in bidrag var i början på januari 2018.

Guldspaden delas ut i sju klasser: etermedia riks och lokal, magasin, storstadstidning, mindre dagstidning och bok.

Sedan 2016 finns också en tävlingsklass som heter Nytänkare.

Bokpriset instiftades 1996 i samarbete med tidningen Svensk Bokhandel. Tidningen sponsrar Guldspadestatyetten och juryns omkostnader i arbetet med denna prisklass.

Om du har frågor till juryn, kontakta sammankallande Bertholof Brännström. 

Kontakt

Arrangörer för Gräv18 är:

Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan, SVT Syd, Sveriges Radio Malmöhus och Kristianstad, Ystads allehanda, Kvällsposten, Kristianstadsbladet

Grävgeneral är Emma Johansson på HD/Sydsvenskan.

Mejla:

gravseminariet2018@gmail.com

kansli@fgj.se