Gräv 2020

Föreningen Grävande Journalisters årliga grävseminarium är en av de största och mest uppskattade träffarna för svenska journalister. Här samlas journalister från både Sverige och andra länder för att föreläsa om grävande journalistik och utbyta erfarenheter från jobb som gjorts och områden som bevakats.

Seminariet avslutas med prisutdelning av årets Guldspadar.

Gräv20 hålls i Borås den 20-21 mars 2020.

Nya föreläsare presenteras inom kort. Totalt blir det över 50 programpunkter.

Här kommer du inom kort kunna köpa biljetter.  

Håll utkik i våra sociala medier så missar du inte när biljetterna släpps.

 

Guldspaden

Guldspaden delas ut av Föreningen Grävande Journalister till: ”de journalister – verksamma i svenska medier – som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen skall vara ett originalarbete, självständigt genomförd”.

En fristående jury bedömer de bidrag som skickas in. Vinnande bidrag får en statyett i brons av konstnären Mats Lodén, samt diplom till alla som varit med i arbetet.

Prisutdelningen sker i samband med Gräv 2020 i Borås.

Deadline för att skicka in bidrag är i början på januari 2020.

Från och med 2020 delas Guldspaden ut i åtta klasser: etermedia riks nyheter, etermedia riks dokumentär, etermedia lokal, magasin, storstadstidning, mindre dagstidning, bok och studentspade. Därutöver har Guldspadejuryn möjlighet att dela ut Juryns särskilda pris till en eller flera journalister för en satsning eller något annat som utöver det vanliga främjat grävande journalistik och därför förtjänar särskild uppmärksamhet.

Bokpriset instiftades 1996 i samarbete med tidningen Svensk Bokhandel. Tidningen sponsrar Guldspadestatyetten och juryns omkostnader i arbetet med denna prisklass.

Om du har frågor till juryn, kontakta sammankallande Bertholof Brännström

Kontakt

Arrangörer för Gräv20 är:

  • Borås Tidning
  • P4 Sjuhärad
  • Högskolan i Borås
  • SVT Göteborg

Grävgeneral är Borås Tidnings agendachef Hanna Grahn.

Mejla: kansli@fgj.se