FAQ Gräv 2021

Frågor och svar om Grävseminariet

Grävseminariet 2021

Vi är glada över att kunna välkomna till Grävseminariet som i år blir ett hybridseminarium. Skillnaden mot ett vanligt år är att det finns möjlighet att delta både fysiskt och digitalt, där de flesta programpunkter också är möjliga att följa digitalt. En majoritet av föreläsarna deltar fysiskt, men det finns också några som deltar digitalt.

Här har vi samlat frågor och svar, som du kan tänkas behöva inför Grävseminariet.

Hur ser programmet ut? 

Grävseminariet äger rum på Borås Kongress som ligger mitt emot Högskolan. Programmet finns på denna sajt under fliken Schema.

OBS VIKTIGT! För digitala och fysiska deltagare har en personlig länk skickats ut via välkomstbrevet. Länken tar dig till en konferensplattform där hela den digitala konferensen visas, och där även schemat i sched återfinns. Där kommer nödvändiga länkar till respektive föreläsning, att finnas.

Seminariet startar klockan 10.15 fredagen den 10 september. För fysiska deltagare öppnar vi registreringen i Kongresshuset från klockan 8.00 samma dag. Entré via Robert Nilssons plats. Medtag legitimation.

Finns det möjligheter köpa platser fortfarande?

De fysiska platserna är slut (gäller ej nominerade) men om du är intresserad av en fysisk plats så mejla grav@meetx.se och meddela detta. Du placeras då på en väntelista om det skulle bli fysiska platser tillgängliga på grund av sena ombokningar. För digitala deltagare finns det möjlighet att anmäla sig fram till den 8 september. Sprid gärna detta till dina kolleger!

Biljetterna släpptes i april 2021, och vi har prioriterat guldspadenominerade, föreläsare, arrangörer och styrelsen för Föreningen grävande journalister för fysiskt deltagande.

Hur många besökare kommer ni att ta in?
Vi anpassar Grävseminariet till de regler för kongresser som har beslutats av regeringen och som trädde i kraft den 1 juli 2021, det som beskrivs i den så kallade Begränsningsförordningen. Det innebär att vi som arrangör behöver säkerställa möjligheten för deltagarna att hålla avstånd och undvika trängsel. Vid de tillfällen då mat serveras kommer vi att följa de regler som gäller för restauranger, det vill säga att mat kommer att serveras vid bord för åtta deltagare. Vi har i samarbete med Borås Kongress satt maxtaket för fysiska deltagare på 250 personer, exklusive volontärer.

Vad gör ni för att minska risken för smittspridning?

Vi jobbar aktivt med detta och kommer att anpassa antalet besökare till vad som möjliggörs av kongresshusets lokaler i förhållande till rådande restriktioner. Vi vill skapa ett Grävseminarium som är tryggt både för deltagarna och föreläsarna.

  • Vi välkomnar maximalt 250 deltagare till kongresshuset i Borås. Det är det antal som ryms glest placerade i stora Kongressalen, och samtidigt är det färre än det maxtak för inomhusarrangemang som slagits fast av regeringen. Även övriga salar kommer att förses med ett maxtak för antalet deltagare. Volontärer kommer att säkerställa att inte fler kommer in i salarna. Den som inte får plats fysiskt vid en programpunkt välkomnas att följa sändningen digitalt från annan plats i Kongresshuset.
  • Mat kommer endast att serveras till sittande gäster som under luncher och galamiddag placeras vid bord om åtta personer. Flera kaffestationer under seminariet ska möjliggöra för besökare att ta kaffe utan att behöva trängas.
  • Separat in- och utgång till Kongresshuset ska minska risken för trängsel.
  • Deltagare uppmanas att hålla avstånd i alla moment.
  • Vi ser gärna att deltagare på Grävseminariet har tagit minst en dos vaccin.
  • Alla med sjukdomssymptom ombeds stanna hemma.

Vad ingår i deltagaravgiften?

För digitala deltagare är det möjligt att följa merparten av Grävseminariets dryga 50 programpunkter. För fysiska deltagare finns också en möjlighet att följa guldspadeutdelningen på plats i Kongresshuset, och därefter bjuds en guldspademiddag som bokades i samband med Gräv. Kontrollera detta i bekräftelsen som mejlats ut.

Finns det möjlighet att titta på seminarierna i efterhand?

Ja, den eventplattform som vi använder oss av i år kommer att ligga uppe en hel vecka efter Grävseminariet. De streamade programpunkterna kommer att vara möjliga att titta på i efterhand. Från en scen är det Utbildningsradion som står för streamingen av programpunkter. Dessa kan komma att visas via Kunskapskanalen.

När delas guldspadarna ut?

Guldspadarna delas ut med start klockan 19.15 lördagen den 11 september. Fysiska deltagare välkomnas till kongresshuset klockan 18.45, och uppmanas gå direkt till stora kongressalen som är uppdelad i främre parkett och övre balkong (Tacitus). Utdelningen kommer att streamas och sändas öppet precis som under Digigräv 2020. Sändningen är möjlig att följa på tre platser: Grävseminariets facebook, youtube och via bt.se, Borås Tidning.

Efter sändningen bjuds de fysiska deltagarna på en guldspademiddag. Tänk på att uppdelningen av guldspadeutdelningen och middagen innebär att huvudrätten kommer att serveras först omkring klockan nio på kvällen. Möjlighet att köpa frukt och mellanmål kommer att finnas på Kongresshuset under dagtid.

Vad är det för tema på årets Gräv?

Årets tema är resistens. Vi ser hur det blir allt svårare att verka som journalist, framför allt i många andra länder. Också i Sverige blir hot och hat mot journalister allt vanligare och offentlighetsprincipen behöver försvaras. Genom att mötas på Grävseminariet delar vi kunskaper med varandra på ett sätt som stärker den granskande journalistiken och ökar motståndskraften.

Kommer det att finnas utställare som vanligt?

Ja, vi kommer att ha fysiska utställare. Samma utställare kommer också att ha digitala montrar på den eventplattform där vi samlar nödvändig information för deltagare. Utställarna kommer att svara på frågor både fysiskt och digitalt. Utställarna har också möjlighet att erbjuda filmer och intervjuer digitalt. Håll utkik!

Hur blir det med Late night Friday i år?

Late night Friday kommer att äga rum i restaurang The Company, ett stenkast från Kongresshuset och det hotell där de flesta deltagare bor, Scandic Plaza. Dörrarna till Late night Friday öppnar klockan 19, och där kommer det att finnas möjlighet att köpa mat och dryck. Maten köps över en disk och kan innebära ett visst köande. Vi uppmanar alla deltagare att köa med väl tilltaget avstånd. Programmet under rubriken Kriget om Public service drar i gång klockan 20.30. På grund av pandemin kommer vi att placeras vid bord om åtta personer. Observera att maxantalet på Late night Friday är 180 personer. Det är inte möjligt att föranmäla deltagande på Late night Friday.

Kommer man att kunna ställa frågor till föreläsare som vanligt?

På grund av pandemin kommer vi inte att gå runt med en mikrofon bland de fysiska deltagarna. Vid de programpunkter som streamas kommer det att vara möjligt att ställa frågor via en särskild app, detta gäller även för de fysiska deltagarna. Denna app blir tillgänglig för deltagarna via ett sms. Vid de programpunkter som enbart äger rum fysiskt får de som vill ställa frågor vara beredda på att höja rösten.

Finns det garderob på Borås Kongress?

Det finns möjligheter att lämna kläder och bagage i en bemannad garderob, men vi ser gärna att så många deltagare som möjligt inte använder garderoben eftersom det riskerar att öka trängseln.

Om jag anmält mig för fysiskt deltagande men av någon anledning inte kan eller får delta?

Anmälan till Grävseminariet är bindande, men din plats kan överlåtas till en annan deltagare mot en avgift på 250 kronor. Vänligen meddela grav@meetx.se. Önskar du omvandla ditt fysiska deltagande till digitalt återbetalas ej mellanskillnaden

Om vi från Grävseminariets sida meddelar dig att din fysiska plats inte är möjlig att använda, kommer den att omvandlas till en digital plats, och du har då möjlighet att få halva avgiften återbetalad.

Vad får man inte missa i Borås?

Grävseminariet erbjuder en guidad skulptur- och streetartvandring fredagen den 10 september klockan 17.30, med start vid skulpturen House of Knowledge, mellan Textile fashion center och Kongresshuset. Antalet platser är begränsade. Meddela anneli.ekstrom@bt.se, om du vill ha en plats.